10. marts 2015

Dag 3 - kunst, kunst og atter kunst

Varm kakao, søde croissanter og tørt, hvidt brød. Det var dagens morgenmad, inden vi løb ud ad døren. Turen gik til kunstmuseet Accademia di Belle Arti di Firenze, hvor bl.a. Michelangelos statue af David står. Med en central placering i museet er der ingen tvivl om, at dette er hovedattraktionen. Herudover bød museet på en gipsskulptursamling, hvoraf samtlige skulpturer var udstyret med et hav af sorte knopper. Selvom knopperne i virkeligheden var skruer, der holdte sammen på værkerne, så ødelagde de lidt det æstetiske indtryk. Vi blev heller ikke overvældet, da vi trådte ind på første salen for at skue ud over det ene religiøse kunstværk efter det andet (se nedenstående billeder). Værkerne var alle fra den romanske tid, men ikke nok med det så var motiverne også ens. Variationen var minimal, og værkerne fik os hverken til at føle det ene eller det andet. Vi kom derfor til at spekulere over, hvad kunst egentlig er. For hvad indebærer begrebet kunst? Skal kunst være pynt, skal det være brugbart, eller skal det få os til at føle noget? For nogle er kunst et helt rødt lærred gennemboret af en kniv, for andre en overtegnet toiletdør, der ikke er lavet af en kunstner, men af ”almindelige” mennesker. I begge tilfælde handler kunsten dog om at udtrykke sig. Kunst er ikke en bestemt størrelse, fordi definitionen af begrebet varierer fra person til person. Man kan hive og trække i begrebet, og der findes ikke grænser for, hvordan man kan udtrykke sig. Man kan male, tegne, fotografere, lave graffiti, skrive, synge, spille, danse, forme, lave film, bygge et hus og meget, meget mere. Men for at vende tilbage til vores museumsbesøg, bød dette derudover på en gådejagt udarbejdet af en af AT-grupperne. Efter frokost fortsatte vi i det kunstneriske hjørne, da vi fik til opgave at tegne et udsnit af domkirken. Det var godt vejr, og selvom kirken er detaljeret og svær at gengive, må vi have set meget professionelle ud, eftersom flere stoppede op og tog billeder af os. Vi så også domkirken indefra, og efter en tur i kirkens store kuppel var dagens motion også klaret – vi talte 455 trappetrin på vejen op. Så var vi også blevet istrængende. Helena og Nestor havde fødselsdag, og før vi begav os af sted på en mindre gåtur for at se Firenze på afstand, bød fødselarerne på is. Det var dagens sidste fællesaktivitet, så nu var der tid til shopping og aftensmad.

Vi har haft en super dejlig dag, men nu er det også tid til at gå i seng.

Værelse 7 (Camilla, Karoline, Thea og Julie)




Altertavler fra romansk tid (Accademia di Belle Arti di Firenze)

Dag 2 - Galleria dell’Accademia

Inde på Galleria dell’Accademia så vi blandt andet en masse ikonbilleder som har hængt i kirker. De beskriver kristendommen, myter og historier, eftersom man tidligere hverken kunne forstå de katolske præsters prædikener på latin eller kunne læse biblen eller noget som helst andet for den sags skyld. Tingene skulle derfor forklares gennem billeder. Her tænkte vi blandt andet tilbage på vores udflugt til vores eget Egnsmuseum, hvor nogle billeder, hugget ind i sten, beskriver Stavnsbåndets ophævelse, for at bringe netop dette budskab ud til den  danske analfabetiske befolkning. Man har altid brug for det rigtige medie til den bestemte modtager. Ligesom at man tilbage i tiden blev nødt til afbilde ting frem for at skrive en tekst, for at folket kunne forstå budskabet, er der også i dag eksempler på, at nogle medier rækker nemmere ud til bestemte målgrupper end andre. For eksempel ville vi til hver en tid i dag tjekke Facebook, før vi ville åbne en mail eller for den sags skyld et brev.
Og så har vores værelse været så heldige, at have en fødselar i blandt os: HURRAAAAAAAAAA!!! 19 år!!!!


- Værelse 6

Dag 3: David og Domkirken

David slog Domkirken ihjel med en sten, skudt afsted fra slangebøssen i sine store hænder...

Selvfølgelig gjorde han ikke det, men nu har vi din opmærksomhed. I dag statede tidligt da vi skulle være på Academia di Belle Arti di Firenze kl. 9.00. På museet bliver man mødt af den store David skulptur, lavet af Michelangelo. Det man med det samme lægger mærke til, ved statuen, er Davids enorme hænder, som er lavet næsten dobbelt så store som de normalt ville være, til ære for beskuren. Statuen er meget berømt og er nærmest blevet et nyt symbol for Firenze, istedet for den gamle lilje. David skulpturen er så berømt, at det er enhver kunstner/kunst-elskers våde drøm at have skabt ham. Udover at statuen er meget berømt, er den også yderst veludført i dens påtrætering af menneskekroppen (muskler, blodårer, ansigtstræk osv.). Generelt tiltrækker veludført og alternativ kunst, mange turister, tænk bare på Mona Lisa, som hvert år tiltrækker flere tusinde kunst-interesserede til Louvre i Paris. Det er ikke kun kunstværkernes popularitet, som tiltrækker touristerne, men også kunstens evne til at afspejle kulturen og værdierne for en bestemt periode. Kunsten er en genial måde at vække følelser i den som derpå skuer, hvilket kan gøre, at mange nyder at bruge kunsten som en afledning fra egne følelser.

David er ikke det eneste i Firenze, som vækker følelser i folk, Sankt Maria del fiore (domkirken) er også et gammelt og yndet turistmål, som bevidner om Firenzes storhedstid. Det var her turen gik til, efter frokost, hvor vi købte billet til at se alle bygningerne i tilknytning til kirken (domkirken, katakomberne, dåbskapellet, kuplen og campanilet ved siden af domkirken.). Turen inde i selve kirken og i dåbskapellet, bød på smukke vægmalerier og glasmosaik. I katakomberne under kirken, var der bevaret noget at grundstrukturen til den originale kirke, samt gravsten til nogle af se gutter der blev begravet der. Efter 463 trin op til toppen af kuplen, kunne vi også nyde den gode udsigt over Firenze. For de mere entiusiastiske, kunne man også tage turen (413 trin) op i klokketårnet ved siden af. 

Efter vores lille kirke/trappe eventyr, stod programmet på fødselsdagsis, provideret af fødselarerne, og en tur op på bjerget på den anden side af Arno. Denne tur stod på (suk) emdnu flere trapper!
Da vi stolte havde besteget både kuppel, tårn og bjerg, fik vi en velfortjent friaften.

De trætte ben og føder fra værelse 1, siger nu godnat, efter en dag fyldt med trapper.

PS, vi har besteget mere end 2000 trappetrin alt i alt, på en enkelt eftermiddag.


TIRSDAG OG TRAPPER

Firenze er lille og tæt. Alting vil være tæt på Duomo - Santa Maria del Fiore - så gaderne rykker sammen, og husene læner sig op ad hinanden. Bygningerne gør sig høje frem for brede og fylder sig med trapper, trapper og atter trapper. I dag har vi ikke bare gået de 463 trin fra kirken til kuplen både op og ned, men vi har også gennemvandret Accademias tre etager med romansk kunst og den originale David-skulptur OG besteget bjerget på den anden side af Arno-floden op til Palazzo Michelangelo. Trapper og is. Dejlig fødselsdagsis for Nestor og Helena i dag. Her er et par billeder...













Viben på ferie #2

Hey Faggers

Efter en stabil dakning og rødvinsdrikken aftenen før er vi klar til en lækker dag med nøgne statuer og Santa Maria del Fiore. Klokken er 8. Vi skal mødes om en halv time. For nogle ville det nok være et problem. Men ikke for 4. Alle (som gik ind for personlig hygiejne) nåede i bad og klar til klokken 8:30 vi var klar til at tage på museum.
Vi startede ud med nogle gåder fra Mark-san, Hani og Markus-an. Først skulle vi finde ud af hvor pokker Davids statue var henne. Så gik vi hen til en anden statue hvor vi skulle snakke med italienere for at få gåden oversat først - så det var lidt spændende. Efter vi havde løst gåden fik vi et par timer fri til at undersøge resten af museet og finde hen til domkirken Santa Maria del Fiore.
Efter at have tegnet kirken med kul på et halvt(!) stykke papir fik vi nogle timer til at se kirken. Men det hele var desværre ikke bare sjov og ballade. Kåre mistede nemlig også 150(!!!) euro, og ingen kunne forstå hvordan pokker det skete. Men da vi stod deroppe i kuplen af kirken opdagede vi hvor små vi faktisk var i en så stor verden. Måske er vi slet ikke så vigtige som vi går og tror vi er. Vi fandt også ud af at Firenze er en utrolig rodet by. Husene er ikke samme højde, gaderne ligger ikke parallelt  og der er politimænd over det hele for at holde styr på bøllerne ;-)
Firenze er en meget større by end man lige skulle tro. Det har vi også fundet ud af med al den motion vi får ved at gå rundt i byen <3

And now...
To the fap-mobile!







P.s.
Every day is leg day if you think about it

Sko, gåder og appelsinskal på værelse 2

Hej kære læser,
mange tak for at læse værelse 2's blog. Det betyder meget for os <3
I dag er det Mads, som skriver.

Min dag startede med smagen af appelsinskal. Og dette var ikke rart. Nogen har åbenbart ment, at appelsinskal hører hjemme i müesli. Der tager de fejl! Denne fornemmelse af skal, ødelagde min morgenmad. Hvem finder dog på at ødelægge denne glimrende morgenmadsspise? Det er for mig en gåde! Og gåder har der været flere af i dag :) Marc-e-san, Hani og Markus satte os på gådejagt, hvor vi skulle finde statuer ud fra italienske tekster. Det var virkelig en udfordring. Jeg har egentlig ikke et særligt forhold til statuer. Men så, så jeg den! Det var den eneste statue som havde det som mig. På dens flotte fødder havde den et par sko. Dette var kunst, jeg kunne relatere til. Kunstneren (geni'et) må have haft en åbenbaring - for det er det bedste, der er sket inden for kunst, siden Venus fra Milo tabte sine arme.
Efter at have observeret dette vidunder af en statue, spekulerede jeg over marmor. Hvordan kan man få en sådan figur ud af en sten ved hjælp af en mejsel og lidt kreativitet. Kunstnerne mente, at statuerne blot ventede på at blive befriet fra stenblokken. Uanset hvad, synes jeg det er imponerende.

Vi skal nu snart i byen og lave skæg og ballade. ;)

God aften fra værelse 2





p.s.
tak for sejren :P

p.p.s.
hej mor <3


Viben på ferie #1

Hey Faggers

Efter en stabil dakning aftenen før er vi klar til en lækker dag med det lokale marked og et fancyt madkursus. Klokken er 7:30 og alarmen ringer. Den halve cheeseburger kæler din kind. Efter et bad og en cola på maccen var vi alle klar til endnu en solskinsdag i det smukke Firenze.
Vi startede ud med et kort undervisningsforløb af Lundet og co. om Medici-familien samt deres modstandere Pazzi'erne. Efter undervisningen fik man et klart indblik i hvordan historien bliver skrevet. Nu til dags ser man Medici-familien som "de gode" og Pazzi'erne som "de onde" men hvis resultatet af krigen havde været anderledes så ville Pazzi'erne have haft mulighed for at ændre i historien så de var heltene, som reddede Firenze fra det forfærdelige styre under Medici-familien. Denne effekt kan vi se mange andre steder i historien også. F.eks. kan vi kigge på Hitler. Hitler tabte 2. verdenskrig og derfor er næsten hele verdens syn på Hitler at han var "den onde". Hvis vi til gengæld forestillede os en verden hvor Hitler vandt og gjorde hele verden til en stor nation. Vi ville snakke tysk og måske tilbede ham som en gud. Muligvis ville vi ikke engang have muligheden for at træffe vores egne beslutninger. Du kan også se på Kim Jung Un hvor hele Nordkorea tror han er det ideelle menneske og en gud for dem. Generelt er historien skrevet af vindere, og dem som vinderne har besejret bliver dømt til skurken i historien.

And now...
To the fap-cave!