18. marts 2015

Italienere og mad

På vores studietur til Firenze var vi om mandagen på et lokalt madmarked, hvor vi udspurgte nogle lokale italienere om deres madvaner og deres syn på sund mad. Rundt omkring på markedet var der mange råvarer. Der var slagtere, grønthandlere, bagere, slikbutikker, ostehandlere og meget mere. Det første der fangede vores blik, var hygiejnen på markedet. Vi så først en mand pudse sin næse, og derefter fortsætte, uden at vaske hænder, med at behandle sit kød. Derudover var der fyldt med falske vindruer og anden pynt rundt om og ovenpå både råt kød og grøntsager, som sandsynligvis heller ikke er blevet vasket før det kom i kontakt med maden. Vores første indtryk af de lokale var at næsten ingen af dem kunne et rigtigt ord engelsk, og vi var derfor tæt ved at give op i starten. Men så skiftede vi taktik og gik efter de yngre, som oftere kunne en smule engelsk. Dem vi fik fat i var alle enige i at hvid pasta, pizza og en masse olivenolie var standart Italiensk mad, og det var derfor også det de spiste til hverdag. Mange begyndte også at forklarer os om trøfler og fine oste, men det var nok mere reklame for deres egne varer, frem for et ærligt svar. Med hensyn til definitionen på sund mad, nævnte mange at økologisk mad, var vejen frem. Råvarerne skulle komme fra områder i nærheden, og skulle være så friske som muligt. Derudover nævnte et par stykker at rødt kød var vigtigt, da det indeholder proteiner, og andre nævnte grønsager, fisk og hvid pasta som sunde madvarer. Derudover er vores opfattelse af deres holdning til mad, at de opfatter god mad som vigtigere eller det samme som sund mad. Altså er masser af olivenolie, trøfler, rødt kød, god vin og hvid pasta både god og sund mad i de rette mængder.

\ Mark, Camilla og Ida

Italiensk madkultur


Italienere har en anderledes madkultur end os i Danmark. De går mere op i hvor varerne kommer fra og kvaliteten af dem. De vil have økologiske og friske varer med kvalitet med til en retfærdig pris. Derudover går de meget op i traditionerne i forhold til varerne og madlavningen. Deres hygiejne blev tydelig, da en pudsede næse og ikke vaskede hænder efterfølgende. Han gik i stedet blot direkte i gang med at ordne kødet bag disken. Alle italienere siger ”pasta”, når de bliver spurgt om, hvad deres syn er på god og sund mad. Det har højst sandsynligt noget at gøre med deres traditioner for pasta. Samtidig pointerer de dog også, at der er forskel fra by til by, hvad god og sund mad er. Men generelt går de meget op i, at madvarerne er organiske/økologiske og at maden laves fra bunden.

(Markus, Maria og Karoline) 

Sund mad


Efter at vi har interviewet italienerne i Firenze, om hvad sund mad er, har vi fundet ud af, at især pasta og ekstra jomfru olivenolie er populært. Italienerne har også meget anderledes madvaner, de spiser flere små måltider i løbet af dagen og det er primært sund mad. De drikker fx ikke en sodavand eller spiser slik, som vi godt kan gøre i Danmark, men til gengæld spiser de ikke morgenmad, og hvis de gør består det af en kage og kaffe. Derudover er spisetiderne også meget anderledes i forhold til i Danmark. De unge dyrker sport til omkring kl. 18-19 om aftenen og spiser først aftensmad derefter, det resulterer i, at de også går meget senere i seng og står op samme tid, som vi gør i Danmark. De får altså mindre søvn i Italien, og det gælder også de yngste i familien.
Da vi helt konkret spurgte, hvad de mente, at sund mad er, svarede mange, at sund mad er grøntsager, og det er vigtigt, at det er økologisk. De lagde især vægt på, at der ikke indgår tilsætningsstoffer i maden, men det skal helst være helt naturligt.

Undersøgelse af sund mad i Firenze


Hvad spiser italienerne?
  • Pasta
  • Kød
  • Grøntsager
  • Friske varer
  • Kage og søde sager tidligt på dagen

Hvad er sund mad for italienerne?
  • Frisk mad
  • Økologisk mad, hvor der ikke er tilsat konserveringsmidler
  • Grøntsager
  • Pasta
  • Kød
  • Kaffe
Vi kan konkludere, at italienerne især går op i madvarernes friskhed. Derudover nævnte alle italienerne pasta som en madvare, de ofte spiser. Økologiske madvarer og madvarer, hvor der ikke er tilsat konserveringsmidler, kom italienerne først ind på, da vi bad dem nævne, hvad sund mad er. Dog fremgik af Mercato Centrale, at friske madvarer er en stor del af italienernes hverdag, idet disse varer i høj grad dominerede markedet. 

Hani, Clara, Emma og Thea

Mad gør dig glad :)

Det er ingen hemmelighed, at italienerne er glade for mad. Det fandt vi ud af på vores studietur. Vi har interviewet forskellige italienere om, hvad de mener, at sund mad er. De er alle enige om, at pizza og pasta er godt. Men friske varer uden konserveringsmidler er bedst, i hvertfald hvis man vil være sund.

Spørger man derimod udlændinge, er der forskellige holdninger til italiensk mad. En gruppe amerikanere mente f. eks., at italiensk mad ikke smagte af meget, hvorimod et veltrænet spansk par fandt italiensk mad lidt for fedtholdig.

For at vende tilbage til italienernes holdning til sund mad, er vi i Danmark nok generelt enige med italienerne. I forhold til den mad man spiser til daglig, har danskerne dog en tendens til at være mere fanatiske omkring sundhed og økologi. Til sammenligning ved italienerne godt, hvad de burde spise, men samtidig får de også kage og andet sødt til morgenmad (hvilket er fuldstændig uhørt for en dansk husmor). Det er ikke nogen overraskelse, at der er en forskel, hvad angår madkulturen i Danmark i forhold til i Italien. Vores begrænsede undersøgelse viser samme resultat. Men man kunne sagtens lave en større undersøgelse.